איך לבחור באיזה מטבע וירטואלי להשקיע?

Jan 5 / אהרן פורת

מטבעות דיגיטליים (ידועים גם כ"מטבעות קריפטו" או "מטבעות וירטואליים") הם נכסים דיגיטליים המבוססים על טכנולוגיית בלוקצ'יין - מאגרי מידע מבוזרים המנוהלים על ידי רשתות מחשבים עולמיות. נכסים אלה יכולים להיות מוחזקים ומנוהלים ללא גורמים מתווכים ובאופן מבוזר לחלוטין בזכות הישענות על תשתיות בלוקצ'יין, חוזים חכמים ומערכות הצפנה מתקדמות המבטיחות את שלמות המידע ושקיפות העסקאות.


ביטקוין כידוע הוא המטבע הדיגיטלי המבוזר הראשון. מאז שביטקוין הומצא ב-2009 נוספו בעקבותיו עשרות ואף מאות אלפי מטבעות דיגיטליים שנוצרו למגוון שימושים מעבר למטבע תשלום – כמו פיתוח אפליקציות מבוזרות, ניהול זהויות דיגיטליות והפעלת חוזים חכמים. עם זאת, רוב מוחלט של הנכסים הדיגיטליים האלה חסרי ערך אמיתי וחלק גדול מהם הם אפילו הונאות. אם אתם תוהים באיזה מטבע וירטואלי כדאי להשקיע ואיך לזהות את הפרויקטים הבעייתיים חשוב להבין את השימושים השונים ואת הפוטנציאל הטכנולוגי שמציע כל מטבע.

בניגוד למטבעות פיאט (כמו שקל, דולר או יורו) הנשענים על בנקים מרכזיים וממשלות, מטבעות דיגיטליים מבוזרים שואפים לייתר את התלות במתווכים ולספק חלופה עצמאית, חסכונית ומהירה יותר להעברת ערך. בלוקצ'יין, המנוע שמאחורי המטבעות, מספק שקיפות שמאפשרת לעקוב אחר עסקאות בלי חשש להתערבות או זיוף, אך שומר על פרטיות המשתמשים. תכונות אלו הפכו את התחום לפופולרי בקרב משקיעים, יזמים ומשתמשים מכל העולם, במיוחד בקרב אלו המחפשים מטבעות וירטואליים מומלצים.

לפני שמחליטים להשקיע במטבע וירטואלי: מה כדאי לדעת?

למרות הפוטנציאל המהפכני, תחום הקריפטו מלווה בסיכונים משמעותיים שעלולים להשפיע על המשקיעים והמשתמשים. אלו כוללים השקעות בפרויקטים חסרי בשורה טכנולוגית אמיתית, חשיפה להונאות ומניפולציות בשוק, ואפילו אובדן מטבעות כתוצאה מהתנהלות רשלנית או פריצות אבטחה.

כאשר נכנסים לתחום זה, חשוב להבין לא רק את ההזדמנויות אלא גם את הסיכונים הנלווים. אחת הנקודות המרכזיות היא אבטחת המטבעות שלכם. בשונה מחשבונות בנק, אין גוף מרכזי שמפקח או אחראי להחזרת כספים במקרה של אובדן או פריצה.


סיכונים של השקעה במטבעות וירטואליים באחזקה עצמית

  • שמירה לא נכונה של מפתחות פרטיים: מפתחות פרטיים הם הקוד שמאפשר גישה למטבעות שלכם. אובדן או חשיפה של המפתחות עלולים להוביל לאובדן בלתי הפיך של הכספים.
  • שימוש בארנקים דיגיטליים לא מאובטחים: מומלץ לבחור ארנק דיגיטלי שמספק רמת אבטחה גבוהה, כמו ארנקים קרים שאינם מחוברים לרשת.

למידע נוסף אודות סוגי ארנקים דיגיטליים


סיכונים באחזקה של מטבעות וירטואליים באמצעות משמורן

פריצות, גניבות והונאות: אם אחרי רכישת המטבעות הדיגיטליים לא משכנו אותם לארנק דיגיטלי אלא העדפנו משיקולי נוחות או מסיבות אחרות להשאיר אותן באתר הבורסה או הברוקר, אנחנו נמצאים בסיכון שהארנק של השירות שבו השתמשנו ייפרץ או שמנהלי הפלטפורמה יתבררו כרשלנים או כאפילו נוכלים (דברים שקרו אינספור פעמים בעבר), ונאבד את המטבעות הווירטואלים שרכשנו בלי שום יכול לקבל אותם חזרה.

לכן: בעת ביצוע עסקאות או השקעות, ודאו שהפלטפורמות שבהן אתם משתמשים, מפוקחות, מאובטחות ואמינות.

עמלות רשת ותנודתיות

בעת בחירת מטבע שברצונכם גם להעביר לאחזקה עצמית דרך ארנק דיגיטלי שבבעלותכם הבלעדית, חשוב לקחת בחשבון את גובה העמלות ואת מידת התנודתיות שלהן. רשתות עם עמלות נמוכות ושירותי רשת יעילים יכולים להיות משתלמים יותר לשימוש יומיומי, בעוד רשתות עם עמלות גבוהות נוטות לשמש יותר לעסקאות משמעותיות או לטווח ארוך. 

בנוסף ישנם מטבעות שקיימים על רשתות בלוקצ'יין  מסוימות, ולא על אחרות. יש להביא גם זאת במסגרת השיקולים בבחירת מטבע להשקעה. יש להיזהר שלא להעביר מטבע לרשת שהוא לא הונפק עליה - מקרה כזה יגרום לאובדן הגישה למטבעות.

כמו כן, כדאי לבדוק האם הפרויקט מספק פתרונות להורדת עלויות, כמו שימוש ב-layer 2 או שיפורים טכנולוגיים נוספים, שיכולים להפוך את השימוש במטבע ליעיל וחסכוני יותר. אם מטרתכם היא לבחור מטבע מומלץ להשקעה, בדיקת עמלות הרשת והטכנולוגיה שמאחוריה היא צעד חשוב.

טיפים והמלצות לבחירת מטבע קריפטו

עכשיו כשאתם מכירים בצורה ראשונית את הסכנות הטמונות בתחום ולמדתם כללי ניהול סיכונים בסיסיים שכל משקיע במטבעות וירטואליים חייב לאמץ, אפשר לדבר גם על איך בוחרים באילו מטבעות דיגיטליים להשקיע. בחירת מטבע קריפטו להשקעה אינה משימה פשוטה. העולם הזה דינמי ומורכב, וכל מטבע חדש מלווה בהבטחות, רעיונות וטכנולוגיות. כדי ולקבל החלטה מושכלת, חשוב להתבסס על מספר עקרונות מנחים.

כיצד לצמצם סיכונים?

  • מחקר מעמיק: לפני השקעה במטבע, קראו את התיעוד הרשמי של הפרויקט, חפשו סקירות אובייקטיביות והבינו את טכנולוגיית הבלוקצ'יין שעליה הוא מבוסס.
  • שימוש בסכומים נמוכים להתחלה: במיוחד למתחילים, מומלץ להתחיל בסכומים קטנים ולהגדיל את ההשקעה בהדרגה בהתאם לניסיון ולמידת הביטחון.
  • פיזור השקעות: אל תשקיעו את כל כספכם במטבע אחד בלבד. פיזור השקעות במטבעות שונים ובפרויקטים מגוונים מפחית את הסיכו

בדיקת מפת הדרכים, רעיון וחזון

כל פרויקט קריפטו מתחיל מחזון. זהו הבסיס שעליו נשענת ההבטחה שמציע הפרויקט. מפת הדרך (Roadmap) של המטבע מספקת מידע חשוב לגבי יעדי הפרויקט והשלבים המובילים להגשמתם.יש לוודא שהחזון של המטבע הוא מעשי ומספק פתרון לבעיה קיימת.
לדוגמה, ביטקוין (Bitcoin) שואף להיות אמצעי תשלום גלובלי, בעוד אתריום (Ethereum) מתמקד בהפעלת חוזים חכמים ואפליקציות מבוזרות.
אם המטבע אינו מציע פתרון ברור או נראה כפרויקט ללא תכלית מוגדרת, כדאי להימנע מהשקעה בו. לרוב החזון, המטרות והיעדים של הפרויקטים מפורטים באתר הפרויקט ו/או במסמך "הנייר הלבן" (White Paper). כמו כן סביב פרויקטים רבים ישנה קהילת משקיעים, מפתחים ומשתמשים פעילה, ויצירת קשר איתה באמצעות ערוצי התקשורת של הפרויקט כמו טלגרם, דיסקורד, פורומים ייעודיים או ערוצים אחרים יכולה להיות תהליך מלמד ומקור משמעותי לקבלת מידע ומקורות למחקר עצמאי.

בדיקת הטכנולוגיה

איכות הטכנולוגיה מאחורי המטבע היא גורם מרכזי שמשפיע על הצלחתו. בלוקצ'יין אינו מושג אחיד – ישנן רשתות שונות עם פרוטוקולים וטכנולוגיות מגוונות.

שאלות שכדאי לשאול:

  • האם הטכנולוגיה מביאה חדשנות או מתבססת על פתרונות קיימים?
  • האם הבלוקצ'יין עליו מתבסס המטבע מתמודד עם בעיות כמו סקלאביליות, מהירות עיבוד עסקאות ועמלות רשת גבוהות?
  • האם יש תוכניות לשדרוגים טכנולוגיים משמעותיים?


מטבעות כמו סולנה (Solana) ופוליגון (Polygon) למשל זוכים להערכה בשל פתרונותיהם לבעיות נפוצות, כמו  עסקאות ועלויות נמוכות.
מטבע כמו KASPA הביא בשורה עם תשתית ה-DAG שאיפשרה עיבוד עסקאות מהיר וזול ללא פגיעה  בביזוריות.  מטבעות ותשתיות בלוקצ'יין אחרים יוכלו להביא בשורות נוספות בצד הטכנולוגיה והתמודדות עם אתגרים שפרויקטים אחרים מתקשים בהם.

צוות הפיתוח

צוות חזק ומנוסה הוא עמוד השדרה של כל פרויקט מצליח. חשוב לבדוק מי עומד מאחורי הפרויקט ומהי
ההיסטוריה שלהם.

האם הצוות שקוף בנוגע לזהותו?
האם הוא פרסם פרויקטים קודמים מוצלחים?

צוותים מבוססים כמו זה של אתריום או פולקדוט משדרים אמינות ומגבירים את ביטחון המשקיעים. מצד שני, פרויקט שבו הצוות אנונימי או בעל היסטוריה מפוקפקת עשוי להיות מסוכן.

טרנדיות ברשת

לעתים קרובות נוצרות סביב מטבעות דיגיטליים חדשים קהילות וירטואליות שמעודדות כניסת משקיעים חדשים ובכך יוצרות אפקט ויראלי שיש לו גם השפעה דרמטית על מחיר המטבע בשוק.

כך המטבעות הפופולריים ביותר ברשתות חברתיות כמו טוויטר, רדיט ודיסקורד לעיתים קרובות זוכים לעליות ערך מהירות. עם זאת, טרנדיות לבדה אינה מספיקה כדי לקבוע אם מדובר בהשקעה טובה לטווח ארוך.

היו כמה מטבעות מם ("מימקוינס") שרשמו זינוקים של אלפי אחוזים בערכם בתוך זמן קצר, ויצרו נהירה של משקיעים בלתי מנוסים לחפש את ה"דוג'קוין הבא", אולם חשוב מאוד לזכור שרוב מוחלט של הניסיונות האלה נכשלים והמטבעות האלה יכולים לאבד 95% מערכם ואף יותר באותה המהירות שבה הם עולים.

בדיקת זירות המסחר ועומק הנזילות

זירות המסחר שבהן ניתן לרכוש ולמכור מטבע הן מרכיב חשוב בהחלטה באיזה מטבע כדאי להשקיע. עליכם לוודא שהמטבע נסחר בזירות מסחר מפוקחות ואמינות, כמו קראקן, קוינבייס בארה"ב, ביטסאמפ באירופה או ביטס אוף גולד וב-Bit2C בישראל.

זכרו שישנן בורסות קריפטו הנחשבות פופולריות מאוד כמו בינאנס או קוקוין, שאינן מפוקחות על ידי הרגולטורים בארה"ב ולכן השימוש בהם כרוך בסיכונים מסוימים, בהם גם האפשרות שהבנק שבו מתנהל חשבונכם יסרב לקבל כספים שמקורם בשירותים אלה.

עומק הנזילות הוא גורם קריטי נוסף. מטבעות עם נזילות גבוהה – כלומר, כמות מספקת של קונים ומוכרים – מאפשרים לסחור בהם בקלות ובשקיפות. לעומת זאת, מטבעות עם נזילות נמוכה עלולים להיות נתונים למניפולציות מחירים ולסכן את המשקיעים.

לצד זירות המסחר הריכוזיות ישנן זירות מסחר מבוזרות כמו Uniswap, Jupiter, PancakeSwap ועוד. בשירותים אלה ניתן להשתמש להמרה בין מטבעות דיגיטליים ללא הסתמכות על גורם מתווך, אולם הם דורשים הבנה טכנית מעט יותר מעמיקה והם מוגבלים לרשתות בלוקצ'יין מסוימות.

אזהרות על סיכונים בזירות מסחר

בזירות מסחר קטנות ולא מוכרות, קיימים סיכונים של פריצות אבטחה או אי-יכולת למשוך כספים בזמן. לכן, חשוב לבחור זירות מסחר אמינות, לבדוק את עמלות המסחר ואת רמת האבטחה שהן מספקות.

שילוב כל העקרונות בהחלטה

בחירת מטבע מומלץ להשקעה דורשת שילוב של מחקר מעמיק, הבנה טכנולוגית והערכה פיננסית. השקעה אחראית כוללת בחינה של מפת הדרך, צוות הפיתוח, טכנולוגיית הבלוקצ'יין, עומק הנזילות בזירות המסחר וגורמים נוספים כמו עמלות רשת ותנודתיות. כך תוכלו לצמצם את הסיכונים וליהנות מהזדמנויות ההשקעה המרגשות שמציע שוק הקריפטו.

סיכום

מטבעות קריפטו מציעים הזדמנויות השקעה מרתקות, אך ההחלטה באיזה מטבע כדאי להשקיע מחייבת גישה מושכלת וזהירה.

בחנו את מפת הדרך, הטכנולוגיה, הצוות והטרנדיות, אך אל תשכחו להתייחס גם ליעדים האישיים שלכם – האם אתם מחפשים השקעה לטווח ארוך או רווחים מהירים? האם יש ביכולתכם הכלכלית לספוג תנודתיות חריפה ותקופות של ירידות שערים? מה רמת המוכנות שלכם להתמודדות עם סיכון? כמה זמן פנוי יש לכם להתעמק במחקר ובמעקב אחרי המטבעות הדיגיטליים שבחרתם להשקיע בהם?

כל אחת מהשאלות האלה יש לה משקל משמעותי בקבלת החלטה מושכלת בנוגע לאופי ההשקעה, הפיזור שלה, ההיקף שלה והאופן שבו היא תתבצע.